Onze dieren

Aaibaarheidsfactor en knuffelgehalte 100%

De Zoerderij is een kleinschalige boerderij met alle boerderijdieren in miniformaat. Laten we je daar een aantal fantastische redenen voor geven.

Ten eerste zijn deze kleine lieverds gewoon onweerstaanbaar schattig! Zeg nou zelf: met hun knuffelige verschijning en vertederende blikken smelten ze moeiteloos onze harten. Kinderen (en laten we eerlijk zijn, volwassenen stiekem ook) kunnen geen genoeg krijgen van hun liefdevolle aanwezigheid.

Ten tweede zijn minidieren meer toegankelijk voor kinderen in vergelijking met hun grotere tegenhangers, waardoor ze makkelijker kunnen worden benaderd en geaaid door de jongsten onder ons. Eveneens creëert dit een veilige en leuke omgeving voor kinderen om te leren over de dierenwereld.

Dat minidieren minder ruimte en onderhoud vergen is dan weer mooi meegenomen. Dit betekent eveneens dat we meer variatie kunnen bieden en dat de Zoerderij ruimte heeft voor andere educatieve activiteiten en speelmogelijkheden.

Even voorstellen

Kato en Kasper begroeten je reeds bij het binnenkomen. Ze komen spontaan knuffels geven en houden van een lekkere krabbeurt op hun voorhoofd. Ze zijn uitermate rustig, aanhankelijk en lief. Gras vinden ze heerlijk, maar wilgentakken zijn een echt snoepje waar ze uren plezier aan beleven.  

Billie, Boris en Bruno zijn onze microvarkens. Ze houden van knuffels en gaan er graag voor liggen. Ze vinden het heerlijk om te bakken in de zon en nadien lekker af te koelen in hun modderbadje. Hun stal richten ze graag zelfstandig in. Wij leggen een stroblok en zij beginnen te decoreren. 

Sonja, Siep en Swakke, onze ouessantschaapjes, genieten het meest wanneer ze ongestoord een dagje lekker kunnen grazen in de weide.

Gaston is onze minizeboe. Met zijn volle 36kg is hij een stoere gast(on) die houdt van stoeien, hardlopen en kopjes geven. 

Josse, Juuleke en Jet, onze dwerggeitjes, houden van 'ontdekken'. Ze gaan iedere dag op pad in de weide en ontdekken steeds nieuwe dingen. Zowel over hun fysieke kunnen als over de speelgelegenheden in de weide. 

Achter de hoeve vinden we Olijf, Odet, Omelet, Oli en Oscar, onze Belgische loopeenden. Hoewel ze niet zo recht lopen als en Indische loopeend, verrassen ze ons keer op keer met hun manier van lopen. Ze kwetteren een hele dag door tegen elkaar en zoeken eveneens graag samen de zon op. Ze zijn dol op slakken en badderen in hun poel.

En dan voorlopig last but not least, Chocotoff, onze Shetlander ruin en tevens de oudste onder de dieren die maar al te graag knuffels krijgt. 's Morgens staat hij aan het hek te wachten op zijn ochtendknuffel. Hij is nieuwsgierig en helpt ons maar al te graag bij het opruimen van zijn weide. 

Het contact met dieren in het algemeen bevordert eveneens het welzijn en kan stress verminderen.

Veelgestelde vragen

De Zoerderij wil graag een veilige en harmonieuze omgeving creëren, zowel voor de dieren als voor de gasten, zodat iedereen zorgeloos kan genieten van een dag op De Zoerderij. 

Hoewel onze dieren houden van nieuwe vrienden, begrijpen ze honden niet altijd even goed. Bovendien kunnen er ook  bezoekers zijn die liever zonder viervoeters genieten van hun tijd op ons terras. We hadden het zelf liever anders gezien, maar we willen dus vriendelijk vragen om je trouwe viervoeter thuis te laten bij een bezoek aan De Zoerderij. 

Bedankt voor je begrip

We weten dat onze dieren onweerstaanbaar schattig zijn en je ze waarschijnlijk al het lekkers uit je picknickmand gunt, maar we willen liever geen dierenrestaurant runnen.

Terwijl we begrijpen dat je ze dolgraag wil verwennen, laten we onze dieren een uitgebalanceerd dieet volgen om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven. We geven geen enkel dier eten uit de hand, dit om te voorkomen dat ze handen associëren met eten. 

Kom en bewonder ze. Maak je klein en aai de dieren indien ze dit toelaten, want al onze dieren zullen tot aan het hek komen wanneer je hun naam roept. Maak leuke en grappige foto’s. Dat is allemaal toegestaan, maar onthoud dat hun smaakpapillen niet dezelfde zijn als die van ons.

We krijgen vaker de vraag of we plek hebben voor herplaatste dieren. Het is een weloverwogen beslissing om geen herplaatste dieren op te vangen. We begrijpen de liefde en toewijding die gepaard gaat met het zoeken naar een nieuwe thuis voor deze dieren, maar onze faciliteiten en middelen zijn beperkt.

We streven ernaar onze huidige dieren een liefdevol en zorgzaam thuis te bieden, waar ze de aandacht en verzorging krijgen die ze verdienen. Het toevoegen van herplaatste dieren kan leiden tot stress voor zowel de bestaande dieren als de nieuwkomers.

We willen benadrukken dat deze beslissing genomen is met het welzijn van onze huidige dieren als hoogste prioriteit. Onze ruimte, voedselvoorziening en medische zorg zijn afgestemd op het aantal dieren dat momenteel op de Zoerderij verblijft. Bedankt voor je begrip.

Jazeker!

In september verwachten we ons shetlander merrie veulentje.

Van zodra het kippenhok volledig klaar is, komen er zeker een heel aantal kakelende kippen.

In het voorjaar van 2025 hopen we onze alpaca's te mogen verwelkomen. Ook Gaston krijgt er in die periode nog een vriendje bij. 

Verder hebben we plek genoeg om eventueel nog uit te breiden, dus wie weet staan er opeens een paar nieuwe vriendjes in de wei.